"Å nej, internet funkar inte - nu är det kris!"
Ja, så kan det nog låta i flera hem, från unga såväl som från gamla. Men för somliga är det mer kris än för andra.
Hur illa det än kan vara så är det en klar skillnad mellan att inte kunna chatta med kompisarna och att inte kunna komma åt patienternas journaler på en akutmottagning.
Lyckligtvis börjar alltfler bli medvetna om den sårbarhet det innebär att vara beroende av en enstaka uppkoppling för att kunna köra ett affärskritiskt system och alltfler skaffar sig därför den redundans i förbindelser som behövs. Men ibland händer saker man inte kunnat förebygga eller förutse - och om de är tillräckligt allvarliga uppstår en kris.
Jag var nyligen på en kurs i krishantering tillsammans med ca 15 st andra från olika svenska energi- och telekombolag. Kurserna är ett inititiativ från Svensk Energi, Svenska Kraftnät och PTS i syfte att skapa en väl förberedd krisorganisation i branschen.
Bakgrunden är förstås de erfarenheter man gjorde vid stormarna Gudrun och Per. Behovet av samordning var uppenbart och nu övar man tillsammans olika krislägen för att på sätt kunna kommunicera och hjälpas åt mera effektivt än tidigare.
I Landskrona kommun har vi återkommande lokala övningar som syftar till att träna oss i att samordna resurser och insatser på bästa sätt. Genom att öva tillsammans ser vi vilka interna resurser varje förvaltning/avdelning/enhet har och vi blir medvetna om vi faktiskt kan begära hjälp av varann både i kris och vardag.
Vi har dessutom en Räddningstjänst som är en otrolig tillgång och som kan samordna olika åtgärder på ett effektivt sätt. Vet vi inte hur något funkar på ett visst område, kan vi alltid fråga Räddningtjänsten och de brukar inte vara sena med att kunna hjälpa till.
I alla de olika krisövningar som jag deltagit i är det slående hur viktigt det är med information. Det handlar både om att få korrekt information in och kunna skicka ut information till rätt mottagare. I flera av de s k simuleringarna är GSM-nätet utslaget, telefonlinjerna nere, mailservern drabbad av virus eller två av tre telefonister i växeln magsjuka. Då är det inte lätt att få sig en bild av läget - eller att begära in förstärkningar från grannkommuner.
Dagens informationssamhälle är väldigt sårbart - trots försök att bygga upp redundans och diversitet (att alla kablar inte går på samma ställe). Det brukar gå att hitta en svag punkt i varje nät och när den går ner blir övriga överbelastade och går ner i tur och ordning de med.
Men genom att öva svåra lägen blir vi allt bättre på att hantera följderna av t ex ett större strömavbrott i södra Sverige. Och genom att öva tillsammans blir vi dessutom allt bättre på att hjälpas åt och återställa infrastrukturen till normalläge mycket snabbare än vad som annars skulle vara fallet.
Övningarna som jag deltog i i veckan fungerar utöver detta också som ett ypperligt tillfälle att skapa personliga kontakter med kollegor i andra organisationer runt om i Sverige. Det är fantastiskt trevliga människor och vi har fruktansvärt roligt tillsammans!
Jag unnar alla att gå en krishanteringskurs.
fredag 16 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar