måndag 19 november 2007

Billigt Internet i öppna stadsnätet

Att ha låga priser - både mot leverantörer och slutkunder - är ingen självklarhet, men vi på LaNet tycker ändå att det är en förutsättning för att kunna leverera nytta i båda riktningar.

Ofta fokuserar man i media på att ha låga priser mot slutkund och det är nog så viktigt. Blir det för dyrt att skaffa internet kommer en del att välja bort det och marginaliserar därmed sig själv ur debatten. Internet är nödvändigt för att kunna ta del av informationflödet och serviceutbudet och i slutändan kunna agera på samma villkor som övriga människor i vår demokrati.

Men även för leverantören är det viktigt att priset, avgiften till stadsnätet, är på en rimlig nivå - annars väljer man bort det nätet, vilket innebär färre tjänsteleverantörer än vad som skulle kunna vara fallet. Och därmed minskar man kundens valfrihet och nivån av demokrati (i betydelsen att kunna påverka sin omgivning och de medel som påverkar en själv).

I Landskrona lyckas vi alltså hålla låga priser för alla parter och vi har hyfsat många både kunder och leverantörer.

Många slutkunder kanske reagerar på att anslutningsavgiften när vi gräver fram kabel är hög. Det kostar 8000 kr för en villa att bli ansluten om vi kan göra det i samband med t ex fjärrvärme eller byte av elservis, men då ingår såväl grävning som fiber, rör, montering, inblåsning, aktiv utrustning mm. Sett som en investering i sin fastighet är det småpotatis jämfört med t ex att lägga om taket.

Och många inser i efterhand att man faktiskt lyckats sänka de löpande utgifterna genom att ansluta sig till öppna stadsnätet. Inte bara billigare Internet utan även billigare telefoni bidrar till sänkta omkostnader och redan efter ett par år brukar ett normalt hushåll gå med plus.

Tyvärr är låga priser inte standard överallt. Jag läste nyligen om hur ett bostadsbolag i Stockholm dels la på drygt en femtiolapp på hyran och dels tog ut över 150 kr av kommunikationsoperatören - som i sin tur naturligtvis måste ta ut motsvarande eller mer av tjänsteleverantören. Och hyresgästen får så klart betala kalaset i slutändan.

Nej, jag är övertygad om att det är på volymen, mängden kunder, som vi kommer att kunna tjäna lite pengar på och vägen dit går bl a över låga priser.

Inga kommentarer: