onsdag 27 februari 2008

IP-TV på väg

I skrivande stund är vi mitt uppe i testandet av den tekniska plattformen som skall leverera öppen IP-TV i Landskrona.

Så här långt har vi sett till att vi har en signal in till vårt nät med bibehållen kvalitet hela vägen. Vi är ju flera nät (Bjäre/Ängelholm, Landskrona, Lund och C4 Kristianstad) som hjälps åt för att få till det hela och själva TV-signalen plockar vi från Varberg Energi. Med benäget bistånd från HitNet (Halmstad), Öresundskraft (Helsingborg) och Tele2 har vi lyckats leverera hela vägen ända bort till Kristianstad.

I januari fick vi åtgärda en dålig fibersträcka i Ängelholm och nu håller vi på och mäter upp signalen på olika ställen så att vi har en referensplattform att jämföra med längre fram.

Vi väntar fortfarande på att vi skall kunna välja praktiskt mellan de två operatörer som finns i systemet, SPA och IP Sweden, och vi hoppas att den uppgradering i Varbergnätet som skall göra det möjligt blir klar inom ett par veckor.

Det finns just nu endast ett par testpiloter igång i Landskrona, men vi räknar med att få igång ytterligare ett tiotal inom kort.

Sedan är det inte långt kvar tills vi skall kunna köra på riktigt!

Redan i april skall vi kunna få ut ekonomiska underlag ur TV-portalen så att leverantörerna kan få betalt av de första riktiga kunderna. Lite längre fram, i maj, tror vi att vi har lyckats integrera TV-portalen med vår egen befintliga plattform så att kopplingen kan ske mer eller mindre automatiskt. Då kan vi börja erbjuda tjänsten mera öppet till en bredare publik.

Men, vi är inte där än, det är en del som återstår. Räkna dock med att jag kommer att rapportera här löpande i den takt vi gör framsteg.

Inga kommentarer: